Cornea

Тестове

Чрез решетката на Амслер могат да се откият ранни признаци за болести на ретината и да се проследяват промени в зрението след поставена диагноза. Ако имате суха макулна дегенерация, свързана с възрастта е важно да проследявате зрението си с решетката на Амслер, за да може да се установи евентуална прогресия към мокра макулна дегенерация в ранен етап, когато състоянието е лечимо. 

Как да направите теста у дома?

  1. Погледнете в решетката от нормално разстояние за четене – около 30-40 см. Ако носите очила за четене ги сложете преди да направите теста.
  2. Закрийте едното си око и погледнете в черната точка в средата на решетката. 
  3. Закрийте другото око и повторете теста. Ако линиите изглеждат вълнисти, размазани или затъмнени (като на изображението по-долу) си запишете час за преглед при офталмолог. 

Това е таблица за проверка на зрителната острота. Във всеки офталмологичен кабинет има подобна таблица и тя е задължителна част от всеки профилактичен очен преглед. Пациентът трябва да застане на определено разстояние от таблицата при подходящо осветление. Тестът започва с разчитане на символите отгоре надолу докато пациента спре да вижда ясно символите. При тази таблица трябва да се назове от коя страна е отворен кръга – отгоре, отдолу, отляво, отдясно. Този тип таблици са подходящи за пациенти, които не познават буквите, например деца. За най-малките има и таблици с изображения на животни. Въпреки, че всеки може да си направи теста сам вкъщи, е по-добре той да бъде извършен от лекар, за да сме сигурни, че резултатите са реални и отговарят на действителното състояние на очите.

Scroll to Top