Cornea

Рефрактивни грешки

Миопия (късогледство) – Има тревожни прогнози, че до 2050г. Половината от населението на Земята ще е с миопия. Миопията достига епидемични нива в някои Азиатски страни. Какво всъщност се случва при късогледството? Фокусът на възприетия образ е пред ретината, а не върху нея. Това от своя страна се смята, че е стимул окото да “нараства” и да увеличава своята предно задна ос. Важно е да се определи вида на миопията и да се даде правилната и подходяща корекция.

Астигматизъм – асиметрична рефракция, при която меридианите на очните среди имат различно пречупване. Класификацията на астигматизма се прави на базата на различни показатели като: топография, разпределение на симетричността, стойности на аметропията, цялостна рефракция и други. Според гореизброените астигматизма може да бъде: лещен, роговичен, регулярен, нерегулярен, прав и обратен. Корекцията при тази аметропия е в зависимост от:

  • вида ѝ;
  • според стойностите ѝ;
  • от това дали е съчетана с други аметропии;
  • състояние на очната повърхност;
  • не на последно място мотивацията на пациента.

Астигматизмът може да се коригира с очила, меки и твърди контактни лещи, рефрактивна и катарактална хирургия.

Хиперметропия – далекогледство е състояние, при което образът се фокусира зад ретината и бива: манифестна, латентна, тотална. Оплакванията са от неясно зрение за далеч, за близо, болки в очите и главоболие. При млади пациенти незначителни стойности на хиперметропията се компенсират благодарения на акомодацията. В детска възраст некоригирани значителни стойности на хиперметропия водят до “мързеливо” око и кривогледство.

Амблиопия – Възрастово далекогледство или пресбиопия е физиологичен процес, който настъпва обикновено след четвъртата декада и е свързан със затруднено четене и фокусиране на предмети на близко разстояние. Последните се осъществяват благодарение на акомодацията или способността на окото да се “нагажда” да гледа на близо. За съжаление акомодативните възможности намаляват и се изчерпват след определена възраст. Първите признаци на пресбиопията са затруднение при четене на текст със ситен шрифт при намалено осветление и продължителна зрителна работа; главоболие; зачервяване на очите. Обикновено пациентите започват да отдалечават книги и телефони и се оплакват, че “ръцете не им стигат”


Решението – Лечението при пресбиопия може да се постигне като се поставят очила за близка дистанция, комбинирани или прогресивни очила при пациенти с рефракционни аномалии за далеч, контактни лещи, катарактална хирургия.


отляво – Миопиа; отдясно – Хиперметропия

Scroll to Top