Cornea

Сухо око/Дисфункция на мейбомиевите жлези

Заболяването – Дисфункция на мейбомиевите жлези

Вашите мейбомиеви жлези произвеждат мазната част от слъзния филм, необходима за защита на повърхността на окото ви, която предотвратява изпаряването на водната част от сълзите ви. Когато вашите жлези не работят правилно може да започнете да усещате очите си сухи, раздразнени или зачервени. Това заболяване се нарича дисфункция на мейбомиевите жлези. Това е водеща причина за синдрома на сухо око. Това е и източник на повечето симптоми на сухо око, като парене и сърбеж, но тъй като дисфункцията на жлезите е прогресиращо заболяване то може да присъства дори когато е безсимптомно. Всъщност 1 от 5 пациента може и да няма симптоми на сухо око в начален стадий.

Как дисфункцията на мейбомиевите жлези причинява сухота в очите?

Дисфункцията се причинява от запушване на мейбомиевите жлези разположени в клепачите. Това е хронично прогресиращо заболяване и ако не се лекува може да се влоши с течение на времето, оставяйки очите да се чувстват по-раздразнени, възпалени и сухи. И въпреки това как звучи, причината за сухото око рядко се дължи на липсата на водната част от сълзите ви, а по-скоро на недостатъчен липиден слой, който е необходим, за да се предотврати твърде бързото изпаряване на водната част между миганията. Всъщност е доказано, че 86% от всички пациенти със сухо око имат дисфункция на мейбомиевите жлези.

Като част от оценката на сухото око, Вашият лекар вероятно ще направи снимка на Вашите мейбомиеви жлези. Лекарят трябва да прегледа снимките с вас и да обсъди нивото на видимите жлези, които имате, ако има такива. Структурата на мейбомиевата жлеза варира от нормална до значителна загуба на жлеза, в зависимост от това дали болестта е налична и нейната тежест. Вашият лекар може да проведе допълнителни тестове, тъй като само изображението не може да диагностицира степента на дисфункция.

Снимка 1. Нормална структура на мейбомиевите жлези
Снимка 2. Сигнификантна дисфункция на мейбомиевите жлези
Снимка 3. Последен стадий на дисфункция придружена с атрофия на жлезите

Ако преди това сте били оценявани за сухо око, но вашите мейбомиеви жлези не са били обсъждани, може да се наложи да бъдете прегледани отново. Ние можем да ви помогнем. Важно е също да запомните, че докато капки за очи като изкуствени сълзи, могат да успокоят някои симптоми на сухо око, те осигуряват временно палиативно облекчение и не отстраняват или премахват запушването на жлезата. Дори лекарствата с рецепта за сухо око не се отнасят към дисфункцията на мейбомиевите жлези. Може да се наложи да обмислите получаване на лечение специално за вас.

Независимо от вида и степента на дисфункция, с който сте диагностицирани, можете да предприемете действия преди заболяването да прогресира по-нататък. Оставянето на дисфункцията на жлезите, водещата причина за сухото око, нелекувано, може да влоши значително качеството ви на живот или да доведе до намаление на зрението.

Синдром на сухо око

Хроничното сухо око се нарича болест на сухото око, позната още като синдром на сухо око.

Болестта на сухото око е хронично и често пъти прогресиращо състояние. „Сухо око“ не означава просто, че окото ви е сухо, както обикновено бихме го разбрали. По -скоро „сухо око“ е често срещан термин, използван за обозначаване на проблем със слъзния филм – очната ви повърхност, част от структурата на окото. Сухото око има широк спектър от причини и изразени симптоми, но обща причина за сухото око е нарушаване на качеството на слъзния филм, необходим за правилна защита и очна функция.

Това разкъсване на очната повърхност може да причини симптоми като парене, сърбеж, зачервяване, сухота, болка в очите и драскане. Чувството на надраскване понякога се описва и като пясък, усещане за мигла в окото или усещане за „чуждо тяло“. Други симптоми могат да включват чувствителност към светлина, умора на очите и замъглено зрение.

Очите, които постоянно сълзят и очната повърхност се разкъсва лесно, също говорят за симптом на болестта на сухото око. Това прекомерно разкъсване се нарича „рефлекторно разкъсване“ и е начинът на тялото ви да компенсира, за да защити окото ви. Без подходящо смазване и влага окото ви може да премине от дразнене към възпаление или инфекция. Ако не се лекува, синдромът на сухото око може дори да доведе до белези на роговицата или най-външния слой на окото. Увреждането на очната повърхност може да доведе до зачервяване, болка, инфекция, повишена чувствителност към светлина и/или намаление на зрението.


Решението – Тъй като сухото око е мултифакторно заболяване може да има повече от една причина и почти винаги се налага да изготвим план за лечение индивидуален за вашите очни нужди. Спазването на препоръките са от съществено значение за успешното лечение.

При повечето пациенти спазването на предписания план за облекчаване на сухота в очите ще доведе до облекчаване или намаляване на симптомите, повишаване на комфорта и често подобряване на зрителната острота. В някои тежки случаи обаче болестта на сухото око може да не е напълно лечима. Правилният подход към синдрома на сухо око е важен процес за гарантиране на успеха на вашето лечение.

В нашия очен център Корнеа предоставяме иновативни решения за лечение и диагностика на сухо око и не на последно място се гордеем, че подходът ориентиран към пациента е начинът, по който установяваме колаборация между нас, пациентите и техните семейства, за да въведем решения в съответствие с желанията, нуждите и предпочитанията им.


Scroll to Top