Cornea

OptiLight е най-новия напредък в лечението на болестта на сухото око

Статистиката сочи, че 1 от 5 пациента посетили офталмолог страда от сухо око. За много хора, които страдат от сухо око, болезнените, зачервени и подпухнали очи са ежедневие без дори да подозират, че тези симптоми са на хронично, прогресивно състояние. 

Лечението използва Intense Pulse Light (интензивна импулсна светлина), за да разбие цикъла на сухото око като облекчава анормалните кръвоносни съдове и розацеята, възстановява мейбомиевите жлези и осмоларните нива на сълзата, подобрява времето за разкъсване на сълзата, намалява възпалителните медиатори, демодекс акарите, както и бактериалната тежест. 

Какви са симптомите на сухо око?

Симптомите на сухо око могат да бъдат много разнообразни. Замъглено и неконсистентно зрение, повишаване на отблясъците или по-често срещаното – чувство за пясък в очите, щипене, парене и уморени очи.

Какво представлява процеса на лечение с OptiLight?

OptiLight е много удобен и ефективен лечебен процес. Първо, кожата на пациента трябва да е много чиста, затова всякакъв грим и пигментни продукти за кожа трябва да се премахнат. На очите на пациента се слагат защитни плаки. Пациентът се настанява удобно и следващата стъпка е нанасянето на контактен гел под зоната на очите. Тогава може да започне лечението с OptiLight. Пациентът ще усети множество светлинни проблясъци и леко затопляне докато лекуващия лекар използва накрайника на OptiLight, за да приложи светлинната енергия по ръба на клепача и през моста на носа.

Как точно OptiLight лекува сухо око?

OptiLight използва няколко механизма на действие, за да лекува болестта на сухото око. На първо място, краткото затопляне на мейбума и мейбомиевите жлези подпомага лекаря по-лесно да екстрахира жлезите след терапията с OptiLight. Второ, яркия импулс светлина намалява патогените в и около мейбомиевите жлези, което може да повлияе на качеството на мейбума. Трето и най-важно, OptiLight осигурява фототермолиза. Това е намаляването на възпалителните медиатори и анормалните кръвоносни съдове в зоната на клепача. Сухото око може да бъде хронично възпалително състояние и като такова при намаляване на източника на възпаление може да помогне на пациента да намери дълготрайно облекчение.

Кой може да прилага лечението?

Лечението може да бъде прилагано от обучени оптометристи и офталмолози. 

Какво се препоръчва на пациентите страдащи от сухо око?

Препоръчително е промяна на околната среда. Понякога простите неща са най-добрите възможни. Помислете колко вода пиете на ден, колко кафе, чай или алкохолни напитки консумирате всеки ден. Някои неща могат да имат дехидратиращ ефект. Наблюдавайте навиците си за мигане. Затваряте ли очите докрай, когато мигате? Мигате ли умишлено всеки 20 секунди, когато използвате дигитално устройство или компютър? Консумирате ли достатъчно количество Омега-3 мастни киселини? Препоръчителна е консумацията на морска риба 2-3 пъти седмично, за да имаме качествен мейбум.

Мелиса Дойл – посланик на OptiLight

Lumenis ANZ са горди да представят Мелиса Дойл – журналист, телевизионен и радио водещ, като официален посланик на OptiLight в Австралия и Нова Зеландия. Дойл е диагностицирана с болестта на сухото око, причинена от околоочна розацея и е развълнувана от възможността лечението да облекчи болката, която съпътства болестта на сухото око. 

“Заради личния ми опит, за мен е много важно това, че се говори за разпространението на болестта на сухото око, какви са симптомите, които често се недоглеждат или бъркат за по-леки състояния и какво могат да направят хората, за да подобрят очното си здраве в ежедневието. Никой не бива да страда мълчаливо, когато има мощно и безопастно устройство, което може да преобърне живота ви”, казва Дойл.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top